Terapia cu bacteriofagi: metodă de combatere a rezistenței la antimicrobiene (analiză narativă)

Résumé

Introduction. Rezistența antimicrobiană este o pandemie care durează 50 de ani și necesită intervenții inofensive pentru sănătatea umană. În acest context,a fost redescoperită terapia cu bacteriofagi care, conform datelor din  literatură-, este soluția optimală pentru a reduce acest fenomen.

Scopul acestui studiu de sinteză a literaturii este de a construi o imagine clară cu privire la posibilitățile și, pe care le aduce această inovație în materie de reducere a antibiorezistenței.

Material și metode. În cadrul acestui studiu s-a efectuat o căutare în bazele de date SCOPUS și PubMed utilizând cuvintele-cheie și operatorii BOOLEAN ,,AND", ,,OR" și ,,NOT". Căutarea a generat 911 lucrări științifice. După aplicarea criteriilor de includere/excludere, în etapa finală a studiului au fost incluse 40 de lucrări.

Rezultate. Pe baza literaturii cercetate a fost realizată analiza SWOT a potențialului terapiei cu bacteriofagi ca metodă de combatere a rezistenței la antimicrobiene. Cercetarea a determinat mai multe avantaje în favoarea utilizării bacteriofagilor – specificitate înaltă, toxicitate scăzută etc., și cîteva oportunități pe care medicina modernă le poate valorifica: terapia personalizată asistată de inginerie genetică, utilizarea fagilor ca adjuvanți în terapia antimicrobiană și antifungică.

Concluzii. Rezistența antimicrobiană este o problemă de sănătate publică globală care  necesită  o intervenție promptă. Terapia cu bacteriofagi este o alternativă cu multiple avantaje și o perspectivă favorabilă.

pdf (English)

|Vues: 101| |pdf (English) Téléchargements: 280|


pdf (English)
Creative Commons License

Ce travail est disponible sous la licence Creative Commons Attribution 4.0 International .

##plugins.generic.usageStats.downloads##

##plugins.generic.usageStats.noStats##