Sustenabilitatea alimentației și conexiunile cu mediul ambiant
pdf

Keywords

nutriție

How to Cite

TARCEA, M. and MATRAN, I. M. (2023) “Sustenabilitatea alimentației și conexiunile cu mediul ambiant”, One Health & Risk Management , p. 31. Available at: https://journal.ohrm.bba.md/index.php/journal-ohrm-bba-md/article/view/611 (Accessed: 9June2025).

Abstract

Introducere. Alimentația sustenabilă este în strânsă conexiune cu mediul ambiant și cu sănătatea consumatorilor din areal. Mâncarea, consumată dintr-o varietate de motive precum nutriție, experiență/plăcere senzorială sau în scopuri culturale, reprezintă baza stilului de viață, a sistemului economic și social. Legăturile dintre serviciile ecosistemice, biodiversitatea și sănătatea globală cuprind multifațete și se manifestă la diferite scale temporale. Prin urmare, abordările ecosistemice sunt absolut relevante pentru conceptul One Health, care îmbrățișează interconexiunea dintre oameni, fauna sălbatică și ecosisteme. Impactul acestor schimbări ecosistemice afectează relațiile interdependente ale schimbărilor climatice, cu efecte rezultate, cum ar fi epuizarea stratului de ozon, emisii acide, poluare și ecotoxicitate, poluarea aerului, apei și solului, epuizarea resurselor și/sau pierderea biodiversității și a funcțiilor ecosistemice ale acesteia. Amenințările asupra sănătății fiind impuse de determinanții ecologici, care rezultă din interacțiunea unui agent cu gazda în triada epidemiologică sau ecologică a bolii cu dilemele care provoacă pericolele pentru mediu, trebuie abordate în colaborare. Impactul factorilor de eco-mediu asupra sănătății populaţiei sunt elucidate împreună cu recomandări din implicaţia folosirii gândirii ecologice şi abordări pentru intervențiile de sănătate publică și educație pentru contracararea problemelor apărute sub aceste amenințări ecologice.

Scopul. Dezvoltarea în România de programe de intervenție nutrițională adecvate sustenabilității nutriționale și promovării sănătății populaționale prin colaborarea continuă în echipe multidisciplinare.

Material și metode. Evaluarea sistemelor de sustenabilitate și  de intervenție la nivel european și adaptarea acestora la specificul național. Pentru o nutriție mai bună, specialiștii din domeniul medical (nutriționiști, dieteticieni, medici de familie sau alte specialități aferente, psihologi, antrenori de fitness, ingineri din industria alimentară etc.) pot reprezenta un suport viabil pentru populație în adoptarea unei alimentații adecvate, variate și sustenabile în aceeași măsură, pe baza unor protocoale.

Rezultate. Promovarea managementului sistemic, multidimensional, poate evidenția și susține eficient conexiunile dintre mediu, nutriția durabilă și dimensiunile ecologice, sociale și economice, dar mai ales cele care țin de sănătate. Aceasta se poate face prin crearea unor sisteme și etape succesive de aplicare a unor protocoale la nivel regional și național, prin implicarea autorităților din diverse domenii (medical, farmaceutic, protecția consumatorului, agențiile de protecție a mediului, industria alimentară și de suplimente alimentare, rețeaua agricolă, domeniul financiar sau sisteme sociale și de învățământ).

Concluzii. Oricât de complexă este evaluarea continuă a sustenabilității și durabilității resurselor alimentare, fiecare regiune și țară are nevoie de un program de evaluare și de intervenție propriu, adaptat nivelului cultural alimentar, economic, dar și de sănătate nutrițională. Orice specialist din domeniu, în calitate de expert și de consumator, poate contribui activ la dezvoltarea sustenabilă a sistemului de nutriție, modelând obiceiurile nutriționale individuale și comunitare într-un mod durabil.

pdf

|Views: 93| |pdf Downloads: 32|


pdf
Creative Commons License

This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.

Downloads

Download data is not yet available.

ANNOUNCEMENT

Starting from July 1, 2025, the article processing fee will be 20 EUR (or the equivalent in MDL at the official exchange rate of the National Bank of Moldova). The publication fee for an accepted article will be 150 EUR (or the equivalent in MDL).

Details here:

Processing Fee
A processing fee of 20 EUR (or the equivalent in MDL) will be charged for articles accepted for scientific review by the editorial committee of the One Health and Risk Management journal.
Note: This fee will only be charged if your article has been technically reviewed and accepted.

Publication Fee
Starting from 01.07.2025, a fee of 150 EUR (or the equivalent in MDL) will be charged for articles accepted for publication.
Additionally, authors will bear the cost of English language editing/translation services if the manuscript requires intervention. The fee is 5 EUR (or the equivalent in MDL) per page edited/translated.
The total cost for English editing/translation services will be communicated by the Editorial Board after the manuscript is accepted for publication.

Payment Details:
Payments should be made in MDL to the bank account opened in the name of the Biosafety and Biosecurity Association of the Republic of Moldova.
The invoice will be issued by the end of the month in which the payment was made.

Organization: Biosafety and Biosecurity Association of the Republic of Moldova
Address: 5C A. Cozmescu Street
Fiscal Code: 1017620004120
Bank Code (SWIFT): AGRNMD2X451
IBAN: MD34AG000000022513622370