Factorii care influențează vaccinarea împotriva COVID-19 în rândul personalului medical, Republicii Moldova, 2022
pdf

Keywords

COVID-19
factori
bariere
vaccinare COVID-19
personal medical

How to Cite

RAȚA, V. (2023) “Factorii care influențează vaccinarea împotriva COVID-19 în rândul personalului medical, Republicii Moldova, 2022 ”, One Health & Risk Management , p. 40. Available at: https://journal.ohrm.bba.md/index.php/journal-ohrm-bba-md/article/view/439 (Accessed: 29March2024).

Abstract

Introducere. Incidența ridicată a COVID-19 în rândul lucrătorilor din domeniul sănătății din întreaga lume a exacerbat presiunea asupra sistemului de sănătate. !coperirea slabă a vaccinării împiedică controlul pandemiei, iar personalul medical care manifestă o atitudine nefavorabilă față de vaccinarea COVID -19 este puțin probabil să fie imunizat sau să recomande vaccinarea.

Scopul. Identificarea factoriilor care contribuie la vaccinarea împotriva COVOID -19 și barierele întâmpinate în procesul vaccinării în rândul lucrătorilor medicali.

Material și metode. Am efectuat un studiu transversal reprezentativ la nivel național, utilizând un proiect de eșantion stratificat în mai multe etape și am intervievat 1.205 lucrători din domeniul sănătății din 91 de instituții de asistență medicală din 18 raioane/municipii din Republica Moldova. Estimările au fost ponderate pentru a obține rezultate reprezentative la nivel național.

Rezultate. Factori care au contribuit la vaccinare au fost: dorința de a se proteja pe sine si pe cei din jur – 88,0%; disponibilitatea înaltă a vaccinurilor – 92,0%; complicațiile si decesele atestate în rândul rudelor și pacien ților – 62,0%. În același timp, s-a constatat că opt din zece lucrători medicali vaccinați și trei din zece nevaccinați recomandă/promovează vaccinarea anti-COVID-19. Cu privire la afirmațiile generale despre vaccinarea anti COVID-19, 75% respondenți sunt de acord că lucrătorii medicali trebuie vaccinați pentru a preveni transmiterea infecției pacienților și rudelor, iar 60% respondenți susțin afirmația că vaccinarea anti COVID-19 trebuie să fie obligatorie pentru lucrătorii medicali. Motivele de ezitare enunțate vizând vaccinarea au fost preocupările legate de efectele secundare (50,0%), precum și faptul că vaccinul a fost elaborat rapid și nu a fost suficient testat (42,0%). Barierele întâmpinate în procesul de vaccinare în rândul lucrătorilor medicali le reprezintă nivelul jos de cunoștințe privind atitudinile negative și practicile greșite. !șadar, se atestă un nivel redus al cunoștințelor personalului medical vizând infecția și vaccinarea COVID-19, astfel 66,9% nu cunosc că infecția poate duce la complicații și deces, 74,3% nu știu că imunitate după vaccinare este mai rezistenta și, respectiv, 76,4% nu cunosc indicațiile de vaccinare. !nalizând motivele invocate pentru refuzul vaccinării, raportate de către lucrătorii medicali nevaccinați, am stabilit că bolile cronice constituie 30,0%, sarcina – 18,0% și alăptarea – 6,0%. care, de fapt, nu reprezintă contraindicații. !titudinea negativă a lucrătorilor medicali, de cele mai multe ori, este cauzată de extinderea termenelor de valabilitate a vaccinului peste termenul oficial anunțat inițial (circa 28,0%), precum si din cauza neîncrederii în informațiile despre vaccinul anti COVID -19 (26,0%). !ltă barieră în calea vaccinării o prezintă miturile care circulă în rândul personalului medical vaccinat și nevaccinat, conform cărora infecția COVID-19 este o gripă/răceală banală, vaccinul COVID-19 poate provoca COVID-19 sau poate duce la boli severe sau la deces.

Concluzii. Se cere dezvoltarea strategiilor și politicilor de comunicare, în scopul combaterii factorilor și barierelor identificate în cadrul studiului în rândul lucrătorilor medicali pentru a îmbunătăți atitudinea acestora față de vaccinare.

pdf

|Views: 46| |pdf Downloads: 23|


pdf
Creative Commons License

This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.

Downloads

Download data is not yet available.