Eficacitatea vaccinului Haemophilus influenzae tip b la copiii de vârstă mică: meta-analiză
pdf

Keywords

vaccin
Haemophilus influenzae tip b
ficacitate
pneumonie
copil

How to Cite

REVENCO, N., BALANUȚA, A.-M. and BUJOR, D. (2023) “Eficacitatea vaccinului Haemophilus influenzae tip b la copiii de vârstă mică: meta-analiză”, One Health & Risk Management , p. 34. Available at: https://journal.ohrm.bba.md/index.php/journal-ohrm-bba-md/article/view/433 (Accessed: 18April2024).

Abstract

Introducere. Până la crearea și implementarea vaccinurilor eficiente, H. influenzae tip b (Hib) a fost una din cauzele principale ale meningitei bacteriene și pneumoniei, în special în rândul populației pediatrice, cu vârsta mai mică de 5 ani.

Scopul. Evaluarea eficacității vaccinului Hib împotriva dezvoltării pneumoniei la copiii cu vârsta sub 5 ani.

Material și metode. În meta-analiză au fost incluse și analizate studiile observaționale de tip caz-control, publicate și prezentate în perioada 2002-2022, care au utilizat în timpul selecției cazurilor definiția radiologică a pneumoniei. Căutările au fost efectuate în bazele de date electronice Cochrane și Medline. Selectarea studiilor a fost realizată conform ghidului PRISMA. Studiile eligibile pentru revizuire trebuiau să vizeze copiii cu vârsta mai mică de cinci ani, indiferent de sex. Pentru selectarea studiilor, au fost analizate citările de doi cercetători, în mod independent într-o abordare în doi pași. Titlurile și rezumatele au fost mai întâi revizuite pentru criteriile de duplicare și includere. Duplicatele au fost excluse cu ajutorul programului EndNote. !rticolele analizate au fost clasificate ca potențial eligibile, neclare sau excluse. Citările asupra cărora evaluatorii de eligibilitate nu au fost de acord, au fost discutate sau evaluate de un al treilea evaluator. Pentru a evalua măsura efectului, am folosit odds ratio (OR) cu intervale de încredere de 95% (IÎ 95%) pentru rezultatele dihotomice. Heterogenitatea studiilor a fost evaluată utilizând indicatorii statistici I2 și Chi2.

Rezultate. Din 1941 de studii identificate, 31 au fost relevante pentru revizuirea textului integral. !u fost excluse studiile transversale, seriile de cazuri și rapoartele de caz, studiile de cohortă, cvasiexperimentale – modelele de serii temporale întrerupte, precum și studiile care au evaluat eficacitatea în cazurile copiilor cu siclemie, infecție cu HIV sau afecțiuni despre care se știe că afectează răspunsul imunitar, studii care au considerat mortalitatea de orice cauză și spitalizarea ca rezultate primare; și care au studiat eficiența. !stfel, meta-analiza a inclus 3 studii care au raportat date pe 11 219 de copii de până la 5 ani, cu pneumonie confirmată radiologic. Meta-analiză a constatat o asociere nesemnificativă între copii vaccinați și dezvoltarea pneumoniei comunitare (OR=0,57; IC 95%: 0.51-0.64). Eficacitatea vaccinului (EV) Hib a fost calculată ca (1-Mantel-Haenszel Odds Ratio la copiii vaccinați, în comparație cu copiii nevaccinați) x 100%. !stfel, EV Hib a fost estimată ca fiind de cca 43%. !ceastă valoare reprezintă capacitatea vaccinului de a preveni pneumonia comunitară la copii în condiții reale. S-a atestat o heterogenitate minimă a studiilor (Chi 2=9,14), iar conform indicatorului I 2 s-a observat o variabilitate înaltă (78%).

Concluzii. Studiul nostru a arătat că, grupul de copii vaccinați a experimentat cu 43% mai puține cazuri de pneumonie, decât ar fi avut dacă nu ar fi fost vaccinați. !ceste date aduc dovezi suplimentare că vaccinarea este o strategie eficientă de prevenire a pneumoniei dobândite în comunitate la copiii mici.

pdf

|Views: 43| |pdf Downloads: 24|


pdf
Creative Commons License

This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.

Downloads

Download data is not yet available.