Monitorizarea rezistenței antimicrobiene a tulpinilor de Escherichia coli izolate la puii de carne (One Health & Risk Management, 2023)
Introducere. Carnea de pasăre constituie una din principalele surse de proteină de origine animală pentru populația din Republica Moldova, fiind obținută atât în fermele cu creștere intensivă, cât și în gospodăriile casnice. Utilizarea antibioticelor în sectorul zootehnic reprezintă un catalizator pentru apariția rezistenței antimicrobiene, devenită o amenințare în creștere pentru sănătatea animalelor și sănătatea publică. Dezvoltarea rezistenței antimicrobiene este în strânsă corelație cu utilizarea cantitativă a antibioticelor pe parcursul creșterii păsărilor de carne. Astfel, fiecare interacțiune a puilor de carne cu antibioticele crește riscul apariției de noi tulpini rezistente la antimicrobiene. Bacteriile Escherichia coli se găsesc permanent în tractul gastrointestinal al păsărilor și sunt diseminate pe scară largă prin intermediul materiilor fecale. Monitorizarea rezistenței antimicrobiene pe întreg lanțul de producere a cărnii de pasăre permite medicului veterinar să ia o decizie corectă în conduita terapeutică prin utilizarea antibioticelor eficiente.Scopul cercetării - monitorizarea rezistenței antimicrobiene a tulpinilor de E. coli izolate de la puii de carne începând de la prima zi de apariție din ou până la sacrificare.Material și metode. Cercetările au fost efectuate asupra puilor de carne de rasa Ross 308 la diferite vârste. Probele au fost prelevate în două etape, la vârsta de o zi și mai apoi la vârsta de 35 de zile. Pe parcursul creșterii, puilor le-au fost administrate trei tipuri de antibiotice prin intermediul apei de băut, pentru tratamentul și profilaxia bolilor de origine bacteriană. Determinarea sensibilității antimicrobiene s-a efectuat prin metoda disc difuzimetrică utilizând cinci tipuri de antibiotice folosite la creșterea păsărilor: Doxiciclina, Tilozina, Enrofloxacina, Florfenicol și Gentamicina.Rezultate. Conform rezultatelor obținute, pe măsura creșterii puilor de carne a crescut și incidența numărului tulpinilor de de E. coli rezistente la antimicrobiene. fapt ce poate fi cauzat de administrarea antibioticelor fără efectuarea cercetărilor de laborator necesare. Studiul comparativ al antibiogramei la puii de o zi, comparativ cu cei de 35 de zile, a arătat divergențe semnificative în ce privește sensibilitatea antimicrobiană. Astfel, dacă la tulpinile de E. coli izolate de la puii de o zi procentul de tulpini rezistente a constituit 23 % din numărul total de culturi de E. coli izolate, atunci la vârsta de 35 de zile rezistente erau 78 % de tulpini. Concluzii. (1) Cercetările efectuate demonstrează o creștere a incidenței tulpinilor de E. coli rezistente la mai multe grupe de antibiotice la puii de carne, odată cu creșterea acestora. Rezultatele obținute accentuează importanța cercetărilor de laborator, prin efectuarea antibiogramei, atunci când este necesar de a administra un antibiotic. (2) Controlul infecțiilor cu E. coli la puii de carne trebuie să se bazeze pe o abordare sistemică, cu accent pe prevenirea bolilor prin biosecuritate, monitorizarea sănătății și controlul mediului de creștere, cum ar fi igiena generală, dezinfecția fermei și utilizarea soluțiilor alternative de antibiotice.