(untitled) (One Health & Risk Management, 2023)
Introducere. În conformitate cu Regulamentul privind modul de cercetare a accidentelor de muncă, aprobat prin Hotărârea Guvernului RM nr. 1361 din 22 decembrie 2005, prin „accident de muncă” se înțelege un eveniment care a produs vătămarea violentă a organismului salariatului (leziune, stres psihologic, electrocutare, arsură, degerare, asfixiere, intoxicație acută, leziuni corporale provocate de insecte şi de alte animale, de calamități naturale etc.), ca urmare a acțiunii unui factor de risc propriu unui element al sistemului de muncă (executant, sarcini de muncă, mijloace de producție, mediu de muncă), şi care a dus la pierderea temporară sau permanentă a capacității de muncă ori la decesul salariatului. Scopul. Evaluarea în dinamică a incidenței accidentelor de muncă în perioada anilor 2016-2021 în Republica Moldova și în România. Material și metode. Studiul a fost elaborat pe baza analizei și evaluării datelor statistice ale Biroului Național de Statistică din Republica Moldova și ale Institutului Național de Statistică din România pentru perioada anilor 2016-2021. Rezultate. Luând în considerare faptul că numărul de persoane încadrate în câmpul muncii, precum și numărul total al populației, este substanțial mai mare decât în Republica Moldova, în România incidența accidentelor de muncă înregistrează valori sporite. Astfel, în intervalul de timp studiat, în țara vecină cea mai mare incidență a accidentelor de muncă s-a înregistrat în anul 2018 (5200 de cazuri – 0,98%), în comparație cu anii 2019 și 2021, când s-a atestat o descreștere considerabilă a acestui indicator (0,95% și, respectiv, 0,87%). În Republica Moldova s-a atestat un fenomen opus: în anul 2019, incidența prin accidente de muncă a constituit 0,70%, iar în anul 2021 – 0,86%. Cea mai scăzută rată a incidenței prin accidente de muncă în România s-a înregistrat în anul 2020 – sub 4400 de cazuri (0,81%), iar în Republica Moldova în anul 2016 – 371 de cazuri (0,62%). În anul 2021, incidența prin accidente de muncă în Republica Moldova a fost cea mai mare înaltă (531 de cazuri – 0,86%). Statisticile denotă faptul că incidența accidentelor de muncă soldate cu decesul salariatului este de 0,03% în România și de 0,05-0,07% în Republica Moldova. Majoritatea acestor accidente au fost cauzate de lipsa echipamentului de protecție sau de purtarea inadecvată a acestuia, de nerespectarea tehnicilor de exploatare a utilajelor și a mijloacelor de lucru, de nerespectarea normelor igienice (iluminat necorespunzător etc.), precum și de ineficiența programului de muncă ce nu asigură necesarul de ore de odihnă pentru angajați. Concluzii. Pe parcursul anilor 2016-2021, incidența prin accidente de muncă atât în România, cât și în Republica Moldova, a fost înaltă. În pofida faptului că aceste evenimente sunt, de regulă, imprevizibile prin natura lor, una din principalele obligații legale ale angajatorului este prevenirea lor. În acest sens, este important să fie respectate regulile de protecție a muncii, inclusiv organizarea pentru salariați de cursuri de securitate și sănătate în muncă.