(untitled) (One Health & Risk Management, 2023)
Introducere. Potrivit datelor internaționale, tulburările de alimentație afectează cel puțin 9% din populația lumii. În pofida faptului că aceste stări sunt diagnosticate frecvent în perioada adolescenței, ele pot surveni în orice etapă a vieții. Anorexia face parte din grupul tulburărilor de alimentație și poate apărea la vârstnici, afectându-le simțitor calitatea vieții. Astfel, poate surveni o stare de malnutriție cu mai multe consecințe grave pentru sănătate. Scopul. Studierea și analiza particularităților legate de anorexia survenită în rândul vârstnicilor. Material și metode. A fost realizat un studiu de tip narativ, cu analiza a 25 de articole și de documente internaționale de specialitate privind anorexia și tulburările de alimentație la persoanele în etate, publicate în perioada anilor 2018-2023 prin intermediul bazei de date electronice Pubmed. Rezultate. Metaanaliza prezentată de Arcellus Jon denotă faptul că tulburările de alimentație, inclusiv anorexia, sunt unele dintre cele mai grave boli psihice și se situează pe locul doi după supradozajul cu opioide. Prevalența anorexiei la adulții în etate este echivalentă cu aproximativ 20%, variind în funcție de mediu, de gen și de comorbidități. Totodată, o rată mai mare a acestei tulburări de alimentație este prezentă în rândul persoanelor cu vârsta peste 65 de ani care locuiesc în aziluri, sunt spitalizate sau suferă de tulburări neurologice și/sau afecțiuni inflamatorii. De obicei, anorexia la vârstnici apare drept consecință a bolilor inflamatorii ale cavității bucale, a dificultăților de masticație și de deglutiție, a problemelor legate de dentiție și de protezarea dentară etc. Prevenirea sau tratamentul precoce al anorexiei la persoanele în etate este critic. Rezultatele cercetărilor de specialitate denotă că odată ce a avut loc o pierdere semnificativă în greutate, este posibil ca suportul nutrițional să nu fie eficient. În contextul prevenirii apariției anorexiei la persoanele în etate se aplică Chestionarul Simplificat privind Apetitul (SNAQ). Acest instrument este validat și poate fi aplicat pe întregul mapamond. Chestionarul, dezvoltat drept un instrument de autoevaluare, este rapid, fără a fi nevoie de evaluatori instruiți sau de măsurători de laborator. El cuprinde patru itemi și s-a dovedit a fi un predictor semnificativ al pierderii în greutate pentru vârstnicii aflați în aziluri. Întrebările SNAQ evaluează starea apetitului, gradul de sațietate, gustul alimentelor și, respectiv, numărul de mese pe zi. Scorul total variază de la 4 la 20. Studiile de validare anterioare sugerează o limită de ≤14 pentru a prezice malnutriția și pierderea involuntară în greutate la vârstnici. Concluzii. Anorexia la vârstnici poate duce la malnutriție și la scădere semnificativă în greutate, fapt ce sporește riscul de dizabilitate și de mortalitate. Acest lucru evidențiază importanța screening-ului tulburărilor alimentare drept indicator în prevenirea și în combaterea anorexiei la persoanele în etate. Astfel, identificarea precoce a malnutriției la vârstnici prin utilizarea Chestionarului Simplificat privind Apetitul ar putea permite intervenția în timp util, înainte de a se produce pierderea în greutate cu toate consecințele survenite.