(untitled) (One Health & Risk Management, 2023)
Introducere. Papilomavirusul uman (HPV) este un agent patogen cu transmitere sexuală, care cauzează boli anogenitale și orofaringiene atât la femei, cât și la bărbați, iar persistența unor tulpini de HPV este asociată cu risc sporit de dezvoltare a cancerului de col uterin. În Republica Moldova, începând cu anul 2017, a fost pus la dispoziție vaccinul HPV tetravalent, pentru a fi administrat gratuit inițial fetițelor cu vârsta 10-12 ani, în cadrul Programului Național de Imunizare. În prezent, se pot vaccina atât fetițele, cât și băieții cu vârsta cuprinsă între 9 și 14 ani. Studiile efectuate până în prezent arată un nivel redus al cunoștințelor despre infecția cu HPV, în rândurile părinților și/sau îngrijitorilor, adolescenților, elevilor și studenților, pacienților cu diferite maladii și a lucrătorilor medicali. Scopul studiului a constat în evaluarea cunoștințelor părinților și/sau a îngrijitorilor privind infecția cu papilomavirus uman, și a nivelului de acceptare a vaccinării copiilor împotriva acesteia, pentru identificarea factorilor care contribuie la succesul procesului de vaccinare. Material și metode. Studiul a fost realizat în baza unui sondaj structurat, autoadministrat și anonim, de tip Formular Google, care a cuprins 22 de întrebări. În studiu au participat 200 de persoane, dintre care 78,0% au fost mame, 11,0% tați, 2,0% surori/frați și 9,0% – alte persoane. Participanții în studiu în 40,5% cazuri aveau vârsta cuprinsă între 25 și 35 de ani; 31,5% au fost din mun. Chișinău, 36,5% din alte localități urbane și 32,0% din localități rurale. În 43,7% participanții au indicat studii universitare, iar în 38,1% – studii medii profesionale. Rezultate. Analiza răspunsurilor a relevat faptul că, în 26% de cazuri respondenții nu cunoșteau calea de transmitere a infecției cu HPV, iar în 40% de cazuri nu se cunoaște despre faptul că infecția cu HPV nu determină întotdeauna semne sau simptome vizibile și, de cele mai multe ori, acestea apar doar după ce maladia este la un stadiu destul de avansat. În 78% de cazuri a fost indicat corect faptul că această infecție cauzează cancer de col uterin, totuși, 21,0% dintre respondenți nu cunosc despre disponibilitatea vaccinului HPV în Moldova, iar vârsta corectă pentru vaccinarea copiilor a fost indicată doar în 51,5% cazuri. În 13,5% cazuri participanții în studiu preferă să nu vaccineze copiii, iar 26,0% dintre participanți sunt evazivi. Totodată, 42,0% dintre respondenți sunt îngrijorați privind siguranța vaccinului, în timp ce 15,0% consideră că vaccinul HPV poate avea efecte negative asupra sănătății. Sursele de informare, indicate de către participanții în studiu, au fost: medicul de familie în 50% de cazuri; medicul ginecolog în 36%; mijloacele mass-media digitale (Internet, Facebook, Instagram și alte rețele sociale) în 36,5%; mijloacele mass-media tradiționale (radio, TV) în 26,5% cazuri. Concluzii. Rezultatele studiului demonstrează un nivel scăzut de cunoștințe privind maladiile cauzate de infecția cu HPV și vaccinarea copiilor împotriva acesteia, precum și nesiguranța privind eficacitatea vaccinului HPV. Toate acestea pot fi rezultatul comunicării insuficiente a părinților și a îngrijitorilor cu lucrătorii medicali, precum și informarea preponderent din mijloacele medica digitale și mai puțin din cele tradiționale.